Νέλλη Θεοδοσίου

Παιδική Ηλικία & Εφηβεία

Τι γίνεται αν το παιδί μου λέει παλιόλογα;

Το στάδιο που οδηγεί από την παιδική ηλικία στην εφηβική είναι η προεφηβεία (9-13 ετών) και είναι μια περίοδος που θέτει σε δοκιμασία την υπομονή και την κατανόηση ακόμα και των καλύτερων γονέων. Η συμπεριφορά των παιδιών αρχίζει και αλλάζει ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που ανησυχούν και προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα παιδιά είναι συχνά αγενή, βρώμικα, απείθαρχα και θορυβώδη. Καλό είναι να γνωρίζεται ότι η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και να αγνοηθεί.

Περισσότερα...
 

Το παιδάκι σας τρώει μόνο όταν δίνετε... παράσταση!

Η στιγμή του φαγητού έχει γίνει για εσάς ενα μικρό μαρτύριο. Κι αυτό γιατί κάθε φορά πρέπει να δίνετε μια μικρή παράσταση προκειμένου να φάει το αγγελούδι σας.

Το παιδάκι σας απολαμβάνει το φαγητό του μόνο αν το ξεγελάτε παίζοντας με δαχτυλόκουκλες, αρκουδάκια ή άλλα παιχνίδια. Από την στιγμή που πέρασε από το μπιμπερό στο κουτάλι, ''το θέατρο'' ήταν ο μόνος τρόπος για να τον/την πείσετε να τρώει χωρίς να δυσανασχετεί.

Και μπορεί στην αρχή όλο αυτό να ήταν - και για εσάς τους ίδιους - ένα ευχάριστο παιχνίδι, τώρα πλέον όμως έχει αρχίσει να σας κουράζει, άλλωστε δεν έχετε πάντα ούτε το κέφι ούτε το χρόνο να το κάνετε.

Περισσότερα...
 

Με ποιό κριτήριο επιλέγουν τα παιδιά τον πρώτο τους φίλο;

Oρισμένες αξίες, όπως η αγάπη, η αφοσίωση, ο αλτρουϊσμός και η αξιοπιστία έχουν ανέκαθεν συνδεθεί με την έννοια μιας καλής και σταθερής φιλίας. Η φιλία είναι μια σχέση που οι άνθρωποι την επιλέγουν με τη δική τους θέληση και αυτό σημαίνει ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν υστερόβουλο στόχο. Όπως ακριβώς η φιλία μπορεί να προσφέρει συναισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας στη ζωή μας, το ίδιο και η έλλειψη φιλίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα έντονο συναίσθημα κοινωνικής αποστέρησης και μοναξιάς. Η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη φίλων ειδικότερα προκαλούν παρόμοιες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά.

Περισσότερα...
 

Αγοράκια και κοριτσάκια μαθαίνουν τα περί... φύλου!

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που εξαρτώνται από το φύλο του παιδιού αλλά και το καθορίζουν. Ο πρώτος είναι η σεξουαλικότητα και ο δεύτερος η κοινωνικότητα ή αλλιώς οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο κοινωνικός ρόλος του φύλου είναι αυτός που αναφέρεται στις συμπεριφορές και τα πρότυπα τα οποία είναι αποδεκτά από την κοινωνία και που το παιδί γνωρίζει ή αρχίζει να έρχεται σε επαφή μαζί τους από την προσχολική ηλικία. Αμέσως μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται το φύλο του καταλαβαίνει πως αυτό υπόκειται σε κάποιους ''κανόνες'' που οριοθετούν οι ''μεγάλοι''.

Περισσότερα...
 

Τι συμβαίνει με τα ''επιλεκτικά'' υπεύθυνα παιδιά;

Συχνά οι γονείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να κάνουν το ένα πράγμα ή το άλλο. Εάν, για παράδειγμα, πείτε σε ένα παιδί να στρώσει το κρεβάτι του είναι πιθανό να σας απαντήσει: ''Γιατί να το στρώσω; Αφού σε λίγες ώρες θα κοιμηθώ και τα σκεπάσματα θα χαλάσουν και πάλι!''.

Περισσότερα...
 

Εφιάλτης ή νυχτερινός τρόμος;

Τα όνειρα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και ταυτόχρονα ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, ενώ είναι πολύ συχνές οι συζητήσεις γύρω από την ερμηνεία και τους συμβολισμούς τους.

Περισσότερα...
 

Παιδιά και κατοικίδια: Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη;

Ίσως πιστεύετε πως ένα κατοικίδιο ζώο θα βοηθήσει το παιδί σας να ωριμάσει και να γίνει πιο υπεύθυνο. Νομίζετε πως το παιδί θα αναλάβει ολοκληρωτικά να το ταΐζει όταν πρέπει, να το πλένει, να του δίνει τα φάρμακά του, να το βγάζει βόλτα...

Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 5
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία