Νέλλη Θεοδοσίου

Παιδική Ηλικία & Εφηβεία

Η ζωή δε σταματά σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα

Mετά το άγχος των εξετάσεων, έρχεται για παιδιά και γονείς το ακόμα μεγαλύτερο άγχος της αναμονής των αποτελεσμάτων. Όσο κι αν οι έφηβοι γνωρίζουν πάνω κάτω την επίδοσή τους σε κάθε μάθημα, μέχρι τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν οι βάσεις, θα είναι γεμάτοι αγωνία.

Ενώ όμως, γνωρίζουμε πώς να φερθούμε όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό, καθώς η ανακούφιση και η αναγνώριση των προσπαθειών του παιδιού γεμίζουν την οικογένεια με χαρά και υπερηφάνεια, τι κάνουμε όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό;

Περισσότερα...
 

Αυθόρμητες γκάφες και ανάρμοστα σχόλια

inappropriate-commentary

Τι αγένεια!Γιατί τα κάνουν τα παιδιά μας; Πώς μπορούμε να τα χειριστούμε.


Οι κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς και οι σωστοί τρόποι, είναι κάτι επίκτητο στον άνθρωπο και κάθε παιδί τα μαθαίνει μέσα από την οικογένειά του αλλά και τις επιρροές που λαμβάνει από διάφορες πηγές (π.χ. τηλεόραση, παιδικός σταθμός κ.α.).   
Περισσότερα...
 

Bullying


bullying-450136177Διεθνής όρος για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Το bullying μπορεί να έχει της παρακάτω μορφές:

- Σωματική βία, κλοπή και φθορά προσωπικών αντικειμένων
- Λεκτική βία, δηλαδή βρισιές, κοροϊδίες, ρατσιστικές ή σεξιστικές εκφράσεις, ταπεινωτικά σχόλια.
- Κοινωνική απομόνωση και αποκλεισμός ή δημόσια ταπείνωση
- Λεκτική βία, εξύβριση και κοροϊδευτική συμπεριφορά μέσω Η/Υ, μέσω των σελίδων δικτύωσης.
- Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρξουν κάποιες συμπεριφορές από όλες τις μορφές bullying.

Περισσότερα...
 

Πως αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στο σχολείο;

efivos-sholeio Τα εφηβικά, σχολικά χρόνια είναι δύσκολα. Τα  παιδιά    βιώνουν πολλές και σημαντικές αλλαγές  οι οποίες  συμπίπτουν με τις πολλές απαιτήσεις  του σχολείου.      Ταυτόχρονα, καλούνται να  αποφασίσουν για την    επαγγελματική τους  πορεία.
  Το βάρος και οι απαιτήσεις είναι πολλές, έτσι  είναι    σύνηθες να εμφανίζεται μια καμπή στη σχολική απόδοση  των παιδιών, ειδικά τις χρονιές που πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ και να αποδώσουν τα μέγιστα.

  Η απόδοση των παιδιών σε αυτή την κρίσιμη ηλικία, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την ψυχοσύνθεσή τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πίεση, από το κατά πόσο έχουν κατασταλάξει στο μελλοντικό τους επάγγελμα, από τη σωματική τους αντοχή στις ώρες μελέτης που απαιτούνται και – βεβαίως- από το περιβάλλον, την οικογένεια και τη συμπεριφορά των γονέων.

Περισσότερα...
 

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

children2

Eνα δίλημμα που απασχολεί τους γονείς των μικρών παιδιών, είναι αν πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ή αν πρέπει να τους πουν την αλήθεια.

Το σημαντικότερο για αυτήν την απόφαση - που πρέπει μόνοι τους να πάρουν οι γονείς- είναι να γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του παιδιού τους, καθώς κάθε παιδί χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

 
 
Πρέπει να τους δώσουν απαντήσεις που δε θα πληγώσουν την ευαισθησία τους ή σε άλλη περίπτωση, που δε θα υποτιμούν την νοημοσύνη τους.
Περισσότερα...
 

Η προσφορά του νηπιαγωγείου

kindergarden

O θεσμός του νηπιαγωγείου ξεκίνησε κάποτε σαν μια λύση ανάγκης, να προστατευθεί αρχικά το παιδί της εργαζόμενης μητέρας.

Μακροχρόνια ωστόσο, η πείρα απέδειξε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στους σύγχρονους παιδικούς σταθμούς- και επιστημονικά πια πιο οργανωμένους- ευεργετούνται πολύπλευρα από το κατάλληλο περιβάλλον και τις φροντίδες του επιστημονικά εκπαιδευμένου προσωπικού.
Περισσότερα...
 

Τα πρωτάκια


children3


Oσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, ήρθε η μέρα που το πιτσιρικάκι σας μεγάλωσε και θα πάει σχολείο.

Με άλλα λόγια το παιδί φεύγει από το σπίτι και από τη συνεχή φροντίδα σας. Η αλλαγή είναι μεγάλη τόσο για τον μικρό μαθητή, όσο και για εσάς.Είναι παράξενο το συναίσθημα, το γνωρίζουμε πολύ καλά.

 

Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 2
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία