Νέλλη Θεοδοσίου

Τα ερωτηματικά των αγοριών

Οι απορίες που έχει κάθε νέος, αυτή την εποχή, είναι πολλές. Οι σκέψεις του, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί του τον απασχολούν αρκετά και τον επηρεάζουν με αποτέλεσμα να αλλάζει η συμπεριφορά του.

Τα αγόρια στην εφηβεία χαρακτηρίζονται αδέξια, αφηρημένα, απορροφημένα στις σκέψεις τους αλλά και... σημαδεμένα αφού στο πρόσωπό τους εμφανίζονται τα αντιαισθητικά σπυράκια. Το μουστάκι και το ελαφρύ γένι συμπληρώνει μια εικόνα που δεν είναι και πολύ όμορφη καθώς τα χαρακτηριστικά τους αλλοιώνονται στην προσπάθειά τους να γίνουν αντρικά.

 

Στην αρχή της εφηβείας, γύρω στα δεκατέσσερα, άλλοτε φέρονται σαν μικρά παιδιά και άλλοτε σαν μεγάλοι προβληματίζοντας τους γονείς που δεν ξέρουν πως να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Όμως και τα ίδια δεν ξέρουν τι θέλουν αφού άλλοτε περιμένουν να τους φέρονται σαν υπεύθυνα άτομα και άλλοτε επιζητούν την προσοχή και τη φροντίδα ακριβώς όπως όταν ήταν πιτσιρίκια.

Η αλλόκοτη συμπεριφορά τους οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στο σώμα τους όσο και στην ψυχή και το πνεύμα τους. Λόγω αυτών των αλλαγών, πολλές απορίες τους απασχολούν. Άλλοτε τις εκφράζουν ξεκάθαρα οπότε παίρνουν τις απαντήσεις που επιζητούν, άλλοτε έμμεσα οπότε μπερδεύουν τους γονείς τους και άλλοτε καθόλου οπότε οι απορίες διογκώνονται ή εξακολουθούν να τους επηρεάζουν. Επιπλέον, επειδή συνήθως, αργούν να ωριμάσουν, δεν έχουν την ικανότητα του απλού, ειλικρινούς διαλόγου που πολλές φορές αποφεύγουν όχι επειδή δε θέλουν να συζητήσουν αλλά επειδή νιώθουν άβολα ή αμήχανα να μιλούν για όσα βιώνουν.

Επειδή οι απορίες τους είναι κοινές και αφορούν κυρίως τα ερωτικά και σεξουαλικά θέματα - όλα τα αγόρια έχουν τις ίδιες σχεδόν σκέψεις - καλόν είναι να τις γνωρίζετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να τις εκφράσει, να συζητήσει για τους προβληματισμούς του και να βρει τις απαντήσεις που επιζητά. Προκαλέστε εσείς τη συζήτηση και ωθήστε το παιδί να μιλήσει ανοιχτά για τα θέματα που το απασχολούν ή αδράξτε τη σχετική ευκαιρία όποτε κι αν παρουσιαστεί. Φυσικά, όλα πρέπει να γίνουν αβίαστα, χωρίς πιέσεις και χωρίς προκλήσεις, πάντα έμμεσα και διακριτικά.

1. Είναι στιγμές που αισθάνομαι πως θέλω να φωνάξω έτσι, χωρίς λόγο. Γιατί;

Οι εκρήξεις που παρουσιάζονται και εκδηλώνονται με έντονες φωνές ή άλλα συμπτώματα, οφείλονται σε δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η παραγωγή ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα. Μέχρι να σταθεροποιηθεί αυτή η παραγωγή, προκαλούνται έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Έτσι, η καλή διάθεση διαδέχεται τη μελαγχολία με έντονους, απρόβλεπτους ρυθμούς χωρίς να υπάρχει ορατός τουλάχιστον λόγος. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται στις γυναίκες, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Επειδή οι ορμόνες προσπαθούν να βρουν τους παλιούς τους ρυθμούς, η γυναίκα - λεχώνα αισθάνεται έντονη, αδικαιολόγητη μελαγχολία.

Το ίδιο ακριβώς, λοιπόν, συμβαίνει στους νέους και ειδικότερα στα αγόρια που ξεσπούν φωνάζοντας ή επιδεικνύοντας τη σωματική τους δύναμη με διάφορους, άγαρμπους τρόπους. Δεύτερος λόγος είναι η εμφάνιση καινούριων, άγνωστων μέχρι σήμερα συναισθημάτων. Το αγόρι νιώθει πρωτόγνωρα συναισθήματα που το ξαφνιάζουν και το προβληματίζουν. Το αποτέλεσμα είναι οι συχνές εκρήξεις και η μετάπτωση από το κέφι στο θυμό, από το γέλιο στο κλάμα. Επιπλέον, επειδή δεν εξωτερικεύει όσα νιώθει, επιβαρύνει την κατάστασή του ακόμα περισσότερο. Έτσι, η διάθεση να βάλει τις φωνές γίνεται όλο και πιο έντονη.

2.Γιατί δε μου αρέσει το σώμα μου;

Στα περισσότερα αγόρια δεν αρέσει το σώμα τους. Το συγκρίνουν με αυτό των φίλων τους, με του πατέρα τους ή άλλων γνωστών και το βρίσκουν παιδικό, άσχημο ή μικροκαμωμένο. Το δεκατετράχρονο αγόρι θα πρέπει να καταλάβει πως η ανάπτυξή του δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν αγόρια που βιάζονται και σχηματίζουν αντρικό σώμα από μικρά και άλλα που ακολουθούν άλλους, πιο αργούς ρυθμούς. Θα πρέπει, λοιπόν, το παιδί να καταλάβει πως δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται αλλά να μάθει να αγαπά το σώμα του, όπως και αν αυτό είναι. Ειδικά αυτό το σημείο είναι λεπτό: όλα τα αγόρια βλέπουν τους γυμνασμένους, καλοσχηματισμένους άντρες και ονειρεύονται πως και τα ίδια θα γίνουν έτσι. Είναι πιθανό το όνειρό τους να πραγματοποιηθεί. Επειδή όμως αυτό μπορεί να μη συμβεί ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους άσχετα από τη δομή του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται παιδεία και γνώση που δεν αποκτιέται μέσα σε μια ημέρα. Ωστόσο οι προσπάθειες μπορούν να ξεκινήσουν. Τέλος, υπάρχει πάντα η λύση της γυμναστικής που όμως θα πρέπει να ξεκινήσει όταν πρέπει και να γίνεται όπως πρέπει ώστε να μην βλαφτούν σημεία του σώματος και να μην εμποδιστεί η φυσιολογική εξέλιξη.

3. Οι άντρες δεν κλαίνε;

Είναι μια φράση που ακούγεται πολύ. Συχνά, ειδικά οι πατεράδες, λένε στα αγόρια τους πως οι άντρες είναι δυνατοί και δεν πρέπει να κλαίνε για να μη δείξουν τα συναισθήματά τους, τον πόνο ή την αγωνία τους. Είναι πιθανό όμως η μητέρα τους να μη συμφωνεί με αυτή τη λογική και να τους λέει πως μπορούν να κλαίνε διότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εξωτερικεύονται και να αφήνονται ελεύθεροι να κλάψουν ή να γελάσουν. Έτσι, τα αγόρια μεγαλώνουν προβληματισμένα. Έρχονται στιγμές που θέλουν να κλάψουν και δεν το επιτρέπουν στον εαυτό τους διότι πιστεύουν πως έτσι θα ρεζιλευτούν. Τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, πρέπει να κλαίνε. Δεν είναι ούτε κακό ούτε ντροπή να εξωτερικεύουν όσα αισθάνονται. Καλόν είναι, λοιπόν, να μη δέχονται αντιφατικά μηνύματα αλλά να ξέρουν πως δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τα αισθήματά μας.

4.Είναι το πέος μου σαν των άλλων αγοριών;

Όλοι οι έφηβοι έχουν απορίες σχετικά με το πέος και τους όρχεις τους. Τους βλέπουν να μεγαλώνουν αλλά δεν ξέρουν αν έχουν φυσιολογικό μέγεθος. Ακούν για το σπέρμα αλλά δεν ξέρουν που σχηματίζεται. Και φυσικά, αναρωτιούνται αν όλα τα αγόρια της ηλικίας τους έχουν γεννητικά όργανα σαν τα δικά τους.

Αυτές τις απορίες αποφεύγουν να τις διατυπώσουν αλλά προσπαθούν, αντί απάντησης, να δουν τα γεννητικά όργανα φίλων τους ώστε να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις. Γι’ αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε έφηβους να γδύνονται και να συζητούν για τα γεννητικά τους όργανα. Κι όμως, οι απαντήσεις είναι απλές, αρκεί οι έφηβοι να θελήσουν να μιλήσουν γι’ αυτές: Οι όρχεις αρχίζουν να μεγαλώνουν όταν το αγόρι είναι δώδεκα ετών περίπου. Μέσα στους όρχεις παράγεται το σπέρμα. Το πέος αρχίζει να μεγαλώνει ένα χρόνο αργότερα, χάρη στην τεστοστερόνη, την αντρική ορμόνη. Η αύξηση των όρχεων και του πέους συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εφηβείας περίπου. Πάντως, περίπου στο δέκατο έκτο χρόνο, το πέος έχει διπλάσιο μέγεθος από αυτό που είχε όταν το αγόρι ήταν δώδεκα ετών. Η διαδικασία της αντρικής σεξουαλικότητας, της εκσπερμάτισης και της αναπαραγωγής γίνεται στους όρχεις χάρη σε ένα δίκτυο από λεπτά αγγεία και νεύρα. Το μέγεθος των όρχεων και του πέους εξαρτάται από αυτό του πατέρα καθώς η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο ενώ δεν έχει καμία σχέση με την ποσότητα του σπέρματος, τη σεξουαλικότητα ή τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Επειδή όμως, τα αγόρια τα ενδιαφέρει κυρίως το μέγεθος του πέους, θα πρέπει να ξέρουν πως οι διαφορές είναι μικρές και πως το μέγεθος δεν έχει καμία σχέση με τη ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει στην ερωτική σύντροφο. Απλά, τα αγόρια ξεφυλλίζουν περιοδικά όπου βλέπουν πέη ειδικού μεγέθους. Τα συγκρί-νουν με το δικό τους, βλέπουν πως είναι μικρότερο και φοβούνται. Πρέπει να καταλάβουν πως όλα σχεδόν τα αντρικά πέη έχουν μήκος από 7 έως 10 εκατοστά σε περίοδο ηρεμίας. Τις στιγμές της στύσης το πέος μεγαλώνει 50 - 60% όμως όλα τα πέη, την ώρα της στύσης είναι σχεδόν τα ίδια αφού το μεγάλο πέος μεγαλώνει λίγο ενώ το μικρό περισσότερο.

Εάν το αγόρι τα ξέρει όλα αυτά, θα πάψει να έχει αγωνίες σχετικά με το μέγεθος του πέους του και θα καταλάβει πως σημασία δεν έχει το μέγεθος του πέους αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιείς.

5.Γιατί γίνεται πολύς λόγος για την τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη είναι η κλασική αντρική ορμόνη αφού σε αυτήν οφείλεται η αντρική εμφάνιση αλλά και κάποια κλασικά αντρικά συναισθήματα. Σε αυτήν οφείλεται η σεξουαλικότητα, η διάθεση για συνεύρεση με το γυναικείο φύλο, η παραγωγή του σπέρματος και η εκσπερμάτιση. Σε αυτήν, επίσης, οφείλεται η αγάπη των αντρών για τον κίνδυνο, την περιπέτεια και την τάση κυριαρχίας. Είναι λοιπόν, λογικό να την ακούμε συχνά. Τέλος, καλόν είναι να ξέρουμε πως όπως κάθε ορμόνη, έτσι και η τεστοστερόνη δεν έχει την ίδια έκκριση όλες τις ώρες της ημέρας. Η μεγαλύτερη έκκρισή της παρουσιάζεται κάθε πρωί. Εάν, όμως, υπάρξει κάποιος ερεθισμός, τότε η έκκριση αυξάνεται. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος επιδρούν αρνητικά στην παραγωγή της.

6. Πότε θα κάνω έρωτα;

Όλα τα αγόρια τα απασχολεί αυτό το θέμα και το συζητούν πολύ με τους φίλους τους. Είναι ένα φλέγον ζήτημα που προκαλεί αισθήματα ανυπομονησίας, ερεθισμού αλλά και αγωνίας. Παράλληλα, όλα τα αγόρια που έχουν ήδη κάνει έρωτα καμαρώνουν γι’ αυτό λέγοντας στους φίλους τους πως έχουν καθυστερήσει. Δεν υπάρχει μια καθορισμένη ηλικία που τα αγόρια πρέπει ή δεν πρέπει να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία που εξαρτάται από τη σεξουαλικότητα, την ωρίμανση και τη γενικότερη ανάπτυξη τους. Συνήθως, τα πρώτα συναισθήματα είναι αντιφατικά. Οι ονειρώξεις έχουν ξεκινήσει που σημαίνει πως ο έφηβος είναι έτοιμος οργανικά για σεξ αφού μπορεί και εκσπερματίζει. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει συναισθηματική ανασφάλεια που υποδηλώνει πως ο έφηβος δεν είναι ακόμα έτοιμος γι’ αυτή την πράξη. Συνήθως, πάλι, επειδή την πρώτη φορά που ο έφηβος θα κάνει τη σχετική πρόταση σε μια κοπέλα, η απάντηση που θα δεχτεί θα είναι αρνητική, αυξάνεται η αγωνία και ο προβληματισμός του. Τα αγόρια πρέπει να καταλάβουν πως αυτή η στιγμή δεν έρχεται μετά από πίεση. Μόνα τους θα καταλάβουν πότε θα είναι έτοιμα για ολοκληρωμένη σχέση που θα βασίζεται στην αγάπη και τον αλληλοσεβασμό. Εάν και οι δυο θελήσουν να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον εξερευνώντας τα σώματά τους, τότε θα έρθει και το σεξ. Ποτέ όμως δεν έρχεται όταν το θέλει μόνο ο ένας και, ειδικά για τα αγόρια, ποτέ δεν πρέπει να έρχεται για λόγους κομπασμού ή επειδή οι φίλοι του έχουν κάνει σεξ. Ας μην πιέζονται, λοιπόν, και ας μην αγωνιούν. Όταν θα είναι έτοιμοι, θα το νιώσουν!

7. Τι είναι ο οργασμός και πώς εκδηλώνεται;

Κάθε άντρας, όπως και κάθε γυναίκα, βιώνει διαφορετικά τον οργασμό αφού πρόκειται για μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Κάθε άντρας, επίσης, μπορεί να τον νιώσει διαφορετικά, ανάλογα με την ερωτική του σύντροφο, με τα συναισθήματα που τρέφει για αυτήν αλλά και με τη διάθεση της στιγμής. Η σεξουαλική διέγερση και συμπεριφορά του άντρα περνά από διάφορα στάδια που τον οδηγούν στον οργασμό. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό του ερεθισμού που συνοδεύεται με τη στύση. Οι μύες συσπώνται ελαφρά, η πίεση ανεβαίνει λίγο, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα και οι όρχεις συσπώνται. Στο δεύτερο στάδιο, όλα τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται εντονότερα, στο πέος μαζεύεται περισσότερο αίμα ενώ αρχίζουν οι πρώτες εκκρίσεις από το πέος που περιέχουν σπερματοζωάρια (γι’ αυτό η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη από την αρχή). Τέλος, έρχεται το στάδιο του οργασμού όπου όλοι οι μύες του σώματος συσπώνται έντονα και γίνεται η εκσπερμάτιση που συνοδεύεται από λαχάνιασμα, αναστεναγμούς και φυγή από την πραγματικότητα. Η εκσπερμάτιση οφείλεται στους μύες που βρίσκονται γύρω από το πέος που συσπώνται κι έτσι το σπέρμα ωθείται προς τα έξω. Τη στιγμή εκείνη, ο άντρας αλλά και η γυναίκα χάνουν τον έλεγχο του εαυτού τους και, αμέσως μετά, χαλαρώνουν όπως ποτέ άλλοτε.

8. Μου αρέσει! Να τη φλερτάρω; Και πώς;

Teenagers

Όταν στον έφηβο αρέσει ένα κορίτσι, θέλει να το πλησιάσει, αλλά συχνά διστάζει ή δεν ξέρει τι να κάνει, πως να φερθεί. Η άρνησή της τον τρομάζει αλλά τον τρομάζει και η ιδέα πως η κοπέλα θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά του και πως ο ίδιος, στη συνέχεια, δε θα ξέρει τι να πει! Είναι αλήθεια πως η σημερινή νεολαία είναι πολύ πιο ελεύθερη από τη δική μας και πολλά ταμπού έχουν ξεπεραστεί ειδικά από τότε που και οι κοπέλες άρχισαν να δείχνουν τις προτιμήσεις τους στα αγόρια. Ωστόσο, το φλερτ ισχύει πάντα και πάντα ένα αγόρι θα θέλει να κερδίζει την προσοχή μιας κοπέλας! Έτσι, πάντα θα υπάρχει η αγωνία της απόρριψης και το τρακ του αγοριού μπροστά στην κοπέλα που του αρέσει. Πρόκειται για προαιώνιες αγωνίες, όμορφες και αναντικατάστατες. Οι τρόποι που μπορεί ένα αγόρι να πλησιάσει την κοπέλα των ονείρων του είναι πολλοί: Μπορεί να καθίσει δίπλα της και να προσπαθήσει να της πιάσει κουβέντα, να της στείλει λουλούδια, να μάθει το τηλέφωνό της και να της τηλεφωνήσει. Αρκεί να μη διστάσει να της δείξει αυτό που νιώθει και να είναι ο εαυτός του. Εάν προσπαθήσει να μιμηθεί κάποιον φίλο του ή το μουσικό του ίνδαλμα, μάλλον θα αποτύχει!

9.Θέλω να χωρίσω μαζί της αλλά δεν ξέρω πώς.

Πολλά αγόρια αισθάνονται άβολα όταν έρχεται η στιγμή να πουν αντίο στην κοπέλα τους. Συνήθως οι σχέσεις τους δεν είναι ολοκληρωμένες αλλά η στιγμή εκείνη είναι πάντα δύσκολη. Συχνά, λοιπόν, ρωτούν τους φίλους τους τι πρέπει να κάνουν ή να πουν ώστε να ξεπεραστεί εύκολα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση. Τα αγόρια πρέπει να θυμούνται πως είναι πολύ φυσικό στην ηλικία τους να αλλάζουν εύκολα προτιμήσεις και γι’ αυτό, σήμερα τους αρέσει μια κοπέλα και αύριο κάποια άλλη. Όσο όμως κι αν αυτό είναι θεμιτό, θα πρέπει να βρίσκουν έναν ευγενικό τρόπο για να χωρίσουν. Έτσι, θα πρέπει να σκεφτούν τι δε θα άρεσε στους ίδιους να ακούσουν εάν τους χώριζε μια κοπέλα ώστε να μην το επαναλάβουν. Εάν το σκεφτούν αυτό, όλα θα είναι πιο εύκολα. Πάντως, τα περισσότερα αγόρια καταφέρνουν να μένουν φίλοι με τις πρώην κοπέλες τους και αυτό είναι πολύ όμορφο και δείχνει ευαίσθητη συμπεριφορά που πάντα αρέσει στις γυναίκες!

10. Θα ήθελα περισσότερο χαρτζιλίκι!

Όλα τα αγόρια θα ήθελαν περισσότερο χαρτζιλίκι, άσχετα από το ποσόν που παίρνουν κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Το συγκρίνουν με αυτό που παίρνουν οι φίλοι τους αλλά και με τα χρήματα που συγκεντρώνουν κάθε μήνα οι γονείς τους και η σύγκριση είναι πάντα εις βάρος τους! Όταν, όμως, έχουν χρήματα στο πορτοφόλι τους, συνήθως, τα ξοδεύουν αλόγιστα και άσκοπα, χωρίς να σκεφτούν να φυλάξουν έστω λίγα από αυτά. Έτσι, οι διαπληκτισμοί στο σπίτι για το θέμα αυτό είναι συχνοί ενώ όλοι μένουν ανικανοποίητοι. Κάθε έφηβος πρέπει να καταλάβει πως οι γονείς του και μόνον αυτοί αποφασίζουν πόσα χρήματα θα του δίνουν ανάλογα με το εισόδημά τους αλλά και τις πεποιθήσεις τους. Φυσικά, μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του και να ζητήσει μια μικρή αύξηση. Εάν τεκμηριώσει σωστά το αίτημά του, ίσως γίνει αποδεκτό. Εάν όχι, θα πρέπει να αποδεχτεί την απόφασή τους. Γι’ αυτό θα πρέπει ο ίδιος να κάνει σωστή διαχείριση των χρημάτων του ή να αυξήσει το εισόδημά του με απλούς τρόπους που μπορούν να τους προτείνουν και οι γονείς: Επιπλέον χαρτζιλίκι ή αμοιβή μπορεί να έχει όποτε πλύνει το αυτοκίνητο, όποτε κουρέψει το γκαζόν, όταν πετύχει σε κάποιες εξετάσεις, εάν αναλάβει κάποια ψώνια ή εάν βοηθά συστηματικά το μικρότερο αδερφάκι στα μαθήματά του.

11. Μισώ τα σπυράκια στο πρόσωπό μου!

Είναι αλήθεια πως την περίοδο της εφηβείας όπου κάθε νέος θέλει να είναι όμορφος και να ελκύει το άλλο φύλο με την εμφάνισή του, η επιδερμίδα του τον προδίδει αφού γίνεται λιπαρή και γεμίζει σπυράκια και μαύρα στίγματα. Η λιπαρότητα οφείλεται στην έκκριση της τεστοστερόνης και η λιπαρότητα, στη συνέχεια, συντείνει στην εμφάνιση όλων των ενοχλητικών σημείων όπως είναι τα σπυράκια και τα στίγματα. Για το ίδιο θέμα συντείνουν οι γεννητικές ορμόνες που τώρα παράγονται για πρώτη φορά. Η κακή διατροφή μπορεί να αυξήσει το πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να το δημιουργήσει όπως λανθασμένα πιστεύεται. Εάν το πρόβλημα είναι ήπιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας με φυσικά, ουδέτερα καλλυντικά, με υγιεινή διατροφή και αρκετό ύπνο. Εάν όμως το πρόβλημα είναι έντονο, η επίσκεψη σε δερματολόγο είναι απαραίτητη.

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα των εφήβων που χρειάζονται υπομονή και αγάπη από τους γονείς για να υπάρχει υγιής μετάβαση των εφήβων στην ενηλικίωση και καλή σχέση μαζί τους.

 
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία Τα ερωτηματικά των αγοριών