Νέλλη Θεοδοσίου

Οικογενειακές Σχέσεις

Η μαμά είναι άρρωστη…

mother_sick

Hοικογένεια της γυναίκας που νοσεί από καρκίνο του στήθους μπορεί να λειτουργήσει ως Η μεγάλη πηγή ανακούφισης και δύναμης. Καθόλη τη διάρκεια από τη διάγνωση, μέχρι την αποκατάσταση, η κατανόηση και η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον είναι απαραίτητη για να ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Κατανόηση σημαίνει η οικογένεια να γνωρίζει για την κατάσταση της γυναίκας αλλά και για το πώς η συγκεκριμένη γυναίκα βιώνει την ασθένεια. Κατανόηση για τις δύσκολες στιγμές αλλά και για τις απαραίτητες στιγμές απομόνωσης και ηρεμίας.

Περισσότερα...
 

Οικογενειακές σχέσεις στην εφηβεία

family_eating

Κατά την περίοδο της εφηβείας των παιδιών, οι ρόλοι στην οικογένεια επαναπροσδιορίζονται, καθώς οι έφηβοι ανεξαρτητοποιούνται, ενώ οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός αυτό…

Οι οικογενειακές σχέσεις για άλλη μια φορά αλλάζουν και πρέπει όλοι να εξελιχθούν ταυτόχρονα, ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ομαλή. Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες, δε μπορούν εύκολα να πάψουν να προστατεύουν τα παιδιά τους, τα οποία θεωρούν πολλές φορές «δικά τους».

Οι πατέρες δύσκολα μπορούν να αντικαταστήσουν την εξουσία που μέχρι σήμερα ασκούσε πάνω στα παιδιά. Οι έφηβοι από την πλευρά τους, ωριμάζουν, αποκτούν τη δική τους σκέψη, προβληματίζονται, έχουν τις δικές τους ιδέες και απόψεις και θέλουν να αποφασίζουν μόνοι τους για τη ζωή τους.

Περισσότερα...
 

Η τέχνη να είσαι μητέρα

mother_chld_playH μητέρα συνθλίβεται ανάμεσα σε μία διπλή σύγκρουση. Να υποταχτεί το παιδί της σε εκείνη ή εκείνη στο παιδί της; Στην πρώτη περίπτωση νιώθει ένοχη και ανικανοποίητη, στη δεύτερη καταπιεσμένη από το ίδιο το παιδί της. Ότι και να κάνει, δεν θα γλιτώσει την ετικέτα της κακής μητέρας.Να ξέρεις να ζεις, σημαίνει να ξέρεις να ζεις με τους άλλους, δίχως να παραβιάζεις τις ανάγκες τις δικές σου ή τις δικές τους. Να ξέρεις να αναθρέψεις το παιδί σου, σημαίνει να το μάθεις να ζει.

Το μωρό γεννιέται με τις παρορμήσεις και τα πρωταρχικά του ένστικτα. Ζητά να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες. Κι επειδή το μωρό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, η πληρότητά του άλλα και η επιβίωσή του εξαρτώνται από την διάθεση κάποιου άλλου. Όμως, η ολική εξάρτηση του βρέφους από τη μητέρα, έρχεται αντιμέτωπη με πολλές από τις ανάγκες της. Το μωρό που ξυπνάει τη νύχτα γιατί πεινάει, παραβλέπει την ανάγκη της μητέρας για ύπνο.

Περισσότερα...
 

Με σταθερό τιμόνι..

familyteens2

Είναι γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ διαφορετικά από ότι άλλοτε. Οι συνθήκες και οι ισορροπίες αλλάζουν, με αποτέλεσμα οι γονείς να νιώθουν χαμένοι και τα παιδιά να μεγαλώνουν κάπως…τυχαία.

Αυτό όμως δεν είναι μη αναστρέψιμο, αρκεί ο καθένας να ξέρει τη θέση του. Μερικοί γονείς δυσκολεύονται να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους. Η εγκληματικότητα και οι εγκυμοσύνες στους ανηλίκους, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Η νεανική εγκληματικότητα, η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες ανηλίκων, καθώς και η πλατιά διαδεδομένη κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνεύματος αποτελούν σοβαρά προβλήματα.

Περισσότερα...
 

Τονίστε τα θετικά

family4

Tα παιδιά μπορούν να μάθουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, αν εσείς τα ενθαρρύνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πράγμα εύκολο, αν η συμπεριφορά σας διαπνέεται από μια θετική στάση.Μια από τις σημαντικότερες δυνατότητες που έχουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά είναι η ενθάρρυνση.  Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία κατά την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία των παιδιών μας, για να τους καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση στον εαυτό τους.

Η ενθάρρυνση βοηθάει τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητες τους. Οι γονείς που ενθαρρύνουν, βοηθούν τα παιδιά τους να δεχθούν τα λάθη τους και να μάθουν από αυτά. Τα βοηθούν να καλλιεργήσουν το θάρρος να μην είναι τέλεια.
Περισσότερα...
 

Σπίτι δικό σας και δικό του

familyteens

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι, καθώς και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των συγκατοικούντων γονέων και παιδιών στηρίζεται κατά πολύ στη διάθεση ή μη διάθεση των γονιών να αντιμετωπίσουν το παιδί τους σαν μια αυθύπαρκτη οντότητα.

Η σχέση των γονιών μεταξύ τους επηρεάζει άμεσα τα αισθήματα που τρέφει το παιδί για τον εαυτό του. Η οικογένεια αποτελεί το κέντρο του παιδικού σύμπαντος. Το σύμπαν αυτό στηρίζεται εξίσου και στους δύο γονείς. Όταν λοιπόν αυτοί καβγαδίζουν και διαφωνούν μεταξύ τους ή έστω συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο χωρίς αγάπη, τότε το παιδί νιώθει να απειλείται η ασφάλεια του κόσμου του.
Περισσότερα...
 

Οι «αρχηγοί γονείς»

parents

Οι γονείς πρέπει να κρατούν τα «ηνία» στην οικογένεια. όχι σαν τους δικτάτορες, αλλά διατυπώνοντας κανόνες και επιμένοντας σε αυτούς, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα σίγουρο κόσμο.

Ποιος είναι ο αρχηγός στην οικογένεια;

Tο ερώτημα και μόνο κάνει πολλούς ανθρώπους να παγώνουν. Η ιδέα ότι οι γονείς είναι οι «αρχηγοί» φαίνεται αναχρονιστική και αυταρχική. Διότι στην εποχή μας μιλάμε για συνεργασία και συναίνεση, θεωρώντας ότι είναι τα κλειδιά για μια σωστή σχέση.

Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 2
You are here: Home Αρθρογραφία Οικογενειακές Σχέσεις